Overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering ook wel risicoverzekering genoemd is een Nederlandse versie van de levensverzekering. De overlijdensrisicoverzekering keert de verzekerde het afgesproken bedrag uit wanneer deze voor een bepaalde datum overlijdt. Het komt ook voor dat er altijd wordt uitgekeerd, er geldt dan geen einddatum.

Het nut van de overlijdensrisicoverzekering
De overlijdensrisicoverzekering wordt meestal afgesloten voor de nabestaanden, nabestaanden kunnen dan bijvoorbeeld de hypotheek kunnen blijven betalen of stoppen met werken en de kinderen gaan opvoeden. Naast werknemers kunnen ook ondernemers een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, hierbij is de zakenpartner de begunstigde in plaats van het gezin. De overlijdensrisicoverzekering met als doel om de uitvaart te betalen wordt de uitvaartverzekering genoemd.

Soorten overlijdensrisicoverzekeringen
Er zijn meerdere soorten overlijdensrisicoverzekeringen, ze worden ingedeeld naar looptijd, uitkeringsmoment en soort uitkering. De meeste verzekeringen zijn tijdelijk en worden voor een bepaalde periode afgesloten, bijvoorbeeld 35 jaar. Wanneer de verzekerde dan overlijdt, keert de verzekeraar het afgesproken bedrag uit.

Acceptatie overlijdensrisicoverzekering
Een overlijdensrisicoverzekering wordt niet automatisch geaccepteerd, vaak wil een verzekeraar de gezondheidstoestand weten van degene die een verzekering wil afsluiten. Het ligt aan het verzekerde bedrag of je een keuring moet ondergaan.